perjantai 24. tammikuuta 2014

Masennus


 Masennuksen keskeisiä oireita:

 Ruokahalun ja painon muutos
 Ruokahalu voi kadota ja paino laskea, joskus myös ruokahalu ja paino voivat lisääntyä.

 Unihäiriö
 Unihäiriö voi ilmetä vaikeutena nukahtaa, katkonaisena unena ja aamuyön heräämisenä sekä liikaunisuutena.

 Psykomotorinen hidastuminen tai kiihtyneisyys
 Olemuksessa voi olla joko jähmettyneisyyttä tai ahdistunutta ylivireyttä.

 Päättämättömyyden tai keskittymiskyvyttömyyden tunne
 Ei kykene keskittymään tai tarttumaan toimeen sellaisissakaan asioissa, jotka aiemmin ovat tuntuneet vaivattomilta.

Toistuvat kuolemaan tai itsetuhoon liittyvät ajatukset tai itsetuhoinen käytös
Masentuneella voi olla kuolemaan liittyviä ajatuksia, toiveita omasta kuolemasta sekä itsemurha-ajatuksia.

Kohtuuton itsekritiikki tai perusteeton syyllisyyden tunne
Tunteet siitä, että on syyllinen ja että ansaitsee tulla rangaistuksi. Syyllisyyden tunteet liittyvät hyvin usein sellaisiinkin asioihin, joihin ei itse ole voinut vaikuttaa tai joissa ei ole toiminut väärin.

Itseluottamuksen tai itsearvostuksen menetys
Ajatukset omasta huonoudesta ja arvottomuudesta ovat yleisiä ja usko omaan pärjäämiseen on hyvin alhainen.

Uupumus
Masentuneen valtaa aloitekyvyttömyyden, saamattomuuden ja väsymyksen tunne. Energiaa ei tunnu riittävän pieniinkään asioihin.

Mielihyvän menetys
Asiat, jotka aikaisemmin ovat tuottaneet hyvää oloa, eivät enää miellytä tai kiinnosta. Elämästä on kadonnut ilo.

Masentunut mieliala
Masentuneeseen mielialaan liittyy alakuloisuuden, surun, turtuneisuuden ja ärtyneisyyden tunne. Tulevaisuus näyttäytyy synkkänä tai merkityksettömänä. Itkeminen saattaa lisääntyä paljonkin.



Masennus ei ala tunneissa tai päivissä.
Masennuksen oireet ovat monimuotoisia, ja ne vaihtelevat esim. vaikeusasteen, esiintymistiheyden ja keston mukaan. Joskus masennuksen pääasiallisia oireita voivat olla erilaiset epämääräiset fyysiset kivut ja huono vointi, silloin masennuksen diagnosointi saattaa viivästyä. 














































                       Masentuneen tukeminen:
Masennus voi johtua lapsuuden olosuhteista, ihmissuhdeongelmista, kriiseistä, taloudellisista vaikeuksista, työoloista ja yhteiskunnallisista olosuhteista. Siksi masennusta aiheuttava tekijä pitäisi ratkaista. Pyrkii ymmärtämään ihmisen kokemuksia ja tarkastelemaan sitä yksilöllisenä ja ainutkertaisena. Koittaa ajatella toisen näkökulmasta asiaa. Masennus ulottuu kaikille elämän alueille joten niitä kaikkia pitää tukea. Koittaa auttaa yksilöä löytämään omia voimavarojaan. Masennusta ei pidä hävetä, koska masentuneita on niin paljon, koskaan ei ole yksin masennuksen kanssa. Jos perheessä on masentunut ihminen, pitää myös koko perhettä tukea.










keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Päihteiden käytön puheeksiotto

82-vuotias nainen on kaatunut kylpyhuoneessaan palvelukodissa, hänelle on soitettu ambulanssi ja viety sairaalaan. Kaatuessaan nainen tuoksui voimakkaasti alkoholille. Miten otamme asian puheeksi, kun hän palaa sairaalasta?

Ensimmäiseksi kyselemme, miten tämä kaatuaminen tapahtui, ja mitä hän oli tehnyt ennen sitä. Kysymme, oliko hän juonut alkoholia. Puhumme ystävällisesti ja avoimin mielin sekä olemme myötätuntoisia asiakasta kohtaan. Jos hän kertoo ottaneensa alkoholia, kysymme, kuinka usein hän juo alkoholia ja kuinka paljon yleensä. Kysymme, mihin tarkoitukseen hän käyttää alkoholia. Jos syy on esimerkiksi yksinäisyys, niin kerromme, että palvelukodissa on tarjolla erilaisia virikkeitä, ja yritämme saada hänet kiinnostumaan niistä. Kun ikäihminen saa mielekästä tekemistä, niin myös alkoholin käyttö voi vähentyä. Kerromme runsaan alkoholin käytön haitoista, ja miten se voi vaikuttaa lääkkeiden kanssa haitallisesti. Kysymme häneltä, mikä olisi hänelle mielekästä tekemistä ja mitä tykkäisi tehdä. Yritämme järjestää häntä kiinnostavaa tekemistä ja virikkeitä, sekä muiden asukkaiden seuraa, jotta alkoholin käyttö voisi vähentyä.Se saisi myös asiakasta itseään motivoitumaan alkoholin juomisen vähentämiseen.

Alkoholin käytön määrää voi myös saada selville erilaisten apuvälineiden kanssa:

• Audit-kysely
• yli 65-vuotiaiden alkoholimittari
• CAGE-kysymykset
• Otetaan selvää -esite
• juomapäiväkirja
• mahdolliset verikokeet
• mahdolliset laboratoriokokeet



torstai 9. tammikuuta 2014

Tehtävät; kertaa tekstistä

Puhuimme tunnilla riippuvuudesta ja erilaisista asioista mistä sitä voi tulla. Saimme monisteen missä oli nämä tehtävät:
1.      
    Miten tunnistat riippuvuuden?
Riippuvuudella tarkoitetaan tilannetta, missä riippuvuuden aiheuttajasta on tullut elämän tärkein asia. Siitä tulee pakkomielteinen asia ja muut elämänasiat- ja arvot syrjäytyy. Eniten hoitoon hakeudutaan alkoholi-, amfetamiini-, heroiini- ja buprenorfiini riippuvuuksista.
Se on voimakasta halua tai pakkoa käyttäytyä tietyllä tavalla, esim. viinanhimo. Henkilöllä on vaikea kontrolloida käyttäytymistään tätä kyseessä olevaa asiaa kohtaan. Toiminnan estymiseen tai loppumiseen liittyvä epämukavuus ja tuska. esim. jos ei saa viinaa, tulee hermostuneeksi, ärtyneeksi ja helposti keksii tekosyitä miksi voisi käyttää riippuvuutta aiheuttavaa tekiää. Vaikka tiedostaa haitat jatkaa silti käyttämistä. Elämä pyörii vain riippuvuuden ympärille. 



Millaisia seurauksia runsas päihteiden käyttö voi aiheuttaa nuorelle? Murrosiän viivästyminen ja vaikutukset seksuaalisuuteen. Alkoholin käyttö vaikuttaa hormonitoimintaan. Esim. tytöillä kuukautiset saattavat jäädä pois tai muuttua epäsäännölliseksi. Pojilla veren mieshormonipitoisuus pienenee ja naishormonipitoisuus suurenee. Tytöillä suurenee mieshormonipitoisuus. Mielihyvän saaminen tavallisista asioista vähenee. Mikäli aivot oppivat jo nuorena, että mielihyvä saadaan alkoholista tai muista päihteistä, aivojen mielihyväkeskuksen kehitys häiriintyy. Riippuvuus alkoholiin syntyy nuorelle moninkertaisesti nopeammin ja helpommin kuin aikuiselle, koska nuoren elimistö ja aivot ovat vasta kehittymässä. Säännöllinen alkoholinkäyttö aiheuttaa aivoissa toimintahäiriöitä, jotka ilmenevät esimerkiksi muistihäiriöinä, ärtyneisyytenä ja keskittymiskyvyttömyytenä. Näillä on puolestaan vaikutusta oppimistuloksiin. Alkoholin sietokyvyn eli toleranssin kasvaminen. Jos huomaa, että voi juoda alkoholia suurempia määriä humaltumatta, on alkoholin sietokyky kasvanut. Se on aina hälytysmerkki ja kertoo fyysisen riippuvuuden kehittymisestä. Henkisen ja fyysisen kasvun häiriintyminen. Alkoholilla on huomattu olevan vaikutusta mielen ja ihmissuhdetaitojen kehittymiseen sekä fyysisen kasvun heikentymiseen. Nuoren alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa jo muutamassa kuukaudessa maksa- ja haimasairaudet, jotka aikuisille syntyvät vasta usean vuoden juomisesta. Kynnys muiden päihteiden käytölle madaltuu. Mitä aikaisemmin alkoholinkäytön on aloittanut, sitä suurempi todennäköisyys on kokeilla jossain vaiheessa muita päihteitä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki varhain alkoholia käyttäneet ajautuisivat käyttämään muitakin päihteitä. Erityisesti nuorille imppaus on vaarallista koska aivosolut kehittyvät. Imppaus tuhoaa aivosoluja. Lääkkeiden käyttö voi aiheuttaa vahvaa riippuvuutta. Rauhoittavista lääkkeistä on vaikea irrottautua. Puhe puuroutunutta, tajunnan taso alkaa vähitellen laskemaan ja se saattaa johtaa tajuttomuuteen ja pahimmassa tapauksessa hengityslamasta johtuvaan kuolemaan. Kannabis vaikuttaa eritavalla erilaisiin ihmisiin esim. piristävästi tai rauhoittavasti. Jokapäiväisessä käytössä kannabis aiheuttaa yleistä mielenkiinnottomuutta, keskittymiskyvyn häiriöitä sekä muistivaikeuksia. Aistiharhoja aiheuttavat sienet ja LSD. Ja väliaikaisen psykoosin. Amfetamiinin käyttäjä tuntee olevansa nopea, tehokas ja se aiheuttaa kiihtymys tilaa. Amfetamiini ja muut piristävät huumausaineet nostavat verenpainetta, pulssia ja kehon lämpötilaa. Lamaavat huumausaineet vaikuttavat rauhoittavasti. Aiheuttavat nopean ja vahvan riippuvuuden. Hänenlaisella nuorella on pienet, pistemäiset pupillit ja väsynyt olemus.



   Haittavaikutuksia aikuisella?

Runsas päihteiden käyttö aikuisella Runsas päihteidenkäyttö aiheuttaa monia sairauksia, päihderiippuvuus mukaan lukien. Kun ihmiselle on kehittynyt päihderiippuvuus, seuraa siitä yleensä terveydellisiä, sosiaalisia sekä taloudellisia ongelmia. Alkoholi on ylivoimaisesti eniten käytetty päihde ja se on yleisin kuolinsyy työikäisillä miehillä ja naisilla Suomessa. Vuonna 2005 alkoholisairaudet ja -myrkytykset nousivat työikäisten yleisimmäksi kuolemansyyksi. Alkoholin käyttöön liittyvät sosiaaliset haitat – esim. ihmissuhdeongelmat, ongelmat työssä, häiriöt julkisilla paikoilla - koskettavat tyypillisesti myös muita kuin alkoholin käyttäjää itseään. Tapaturmia ja sosiaalisia haittoja saattaa ilmetä satunnaisenkin humalajuomisen yhteydessä. Päihteitä käyttävä aikuinen tuottaa myös usein murhetta lähipiirilleen. Aikuisen perheellisen aikuisen päihteiden käyttö vaikuttaa myös lapsiin. Päihteiden vaikutuksen alaisena ihminen muuttuu eikä ole enää se sama tuttu isä tai äiti, joten lapsi pelkää. Joskus vanhemmat käyttävät päihteitä niin paljon etteivät jaksa/kykene huolehtimaan lapsista eikä työssäkäynnistä. Yleensä tässä tilanteessa esiin astuu lastensuojelu. Päihdeperheessä lapset saattavat joutua huolehtimaan koulunkäynnin lisäksi myös ruoan hankkimisesta, siivouksesta ja sisarusten hoitamisesta. Päihtynyt vanhempi voi olla myös vakivaltainen. Tämä saattaa aiheuttaa lapselle aikuisena itsetunto-, ihmissuhde- ja mielenterveysongelmia sekä päihderiippuvuutta. Runsas alkoholin käyttö lisää seuraavien sairauksien riskejä; nielun, kurkunpään ja ruokatorven pahanlaatuiset kasvaimet, aivoverenvuodot sekä maksakirroosi. Kuolleisuutta lisäävät myös tapaturmat ja itsemurhat. Humaltuminen lisää vaaraa joutua tapaturman tai väkivallan uhriksi. Liikennekuoleman vaara kasvaa kuljettajan veren alkoholipitoisuuden myötä.


Runsas päihteidenkäyttö ikääntyneellä Ikääntyneellä alkoholin käyttö on riskialttiimpaa, sillä heillä kehon vesipitoituus on vähentynyt ja aineenvaihdunta heikentynyt. Ikääntynyt saisi ottaa vain 1-2 alkoholiannosta päivässä. Ikääntymisestä johtuvat neurologiset muutokset ja aistien heikentyminen lisäävät alkoholin aiheuttamia haittoja. Terveys saattaa myös mennä akuuttiin vaaraan alkoholinkäytön takia. Heikentynyt toimintakyky voimistaa alkoholin haittoja, mikä vaikeuttaa arjesta selviytymistä ja lisää tapaturma-alttiutta. Ikäihmisten päihteiden käyttö lisää somaattisia ja psyykkisiä ongelmia kuten ruokahaluttomuutta, univaikeuksia, verenpainetta, sydämen toimintahäiriöitä, muistihäiriöitä sekä yleistä ahdistuneisuutta. Alkoholin pitkäaikaisen käytön haitat näkyvät myös alkoholin aiheuttamina sairauksina, sairaalahoitoina ja sosiaalisina ongelmina. Lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutus aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia. Varhain, nuorena tai työikäisenä alkanut runsas päihteiden käyttö aiheuttaa epäsosiaalisuutta, perhe- ja työongelmia, vaikeuksia viranomaisten kanssa sekä muita todennäköisemmin juomisesta johtuen mm. maksasairauksia, aivomuutoksia, psykiatrisia ongelmia, kognitiivisia vaikeuksia jne. Myöhemmällä iällä, lähellä eläkeikää tai eläkkeellä päihteiden käytön aloittaneilla on aikaisemmin runsaan alkoholinkäytön aloittaneisiin verrattuna monesti korkeampi yhteiskunnallinen status, paremmat sosiaaliset suhteet ja taloudellinen tilanne sekä vähemmän alkoholisairauksia ja alkoholinkäytön aiheuttamia haittoja. He ovat muita ikääntyneitä päihde-ongelmaisia halukkaampia hoitoon ja heidän keskuudessaan myös ns. spontaanin toipumisen on arvioitu olevan yleisempää. Toisaalta heidän todellinen tilanteensa jää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilta helposti kokonaan huomaamatta Liiallinen alkoholin käyttö voi näkyä esimerkiksi seuraavina asioina: -kaatuiluna tai tapaturmien sattumisena -mielialan vaihteluna -alakuloisuutena, masentuvuutena, ahdistuvuutena tai levottomuutena -sekavuutena -arjessa ei pysty toimimaan normaalisti, asioita jää tekemättä -virtsankarkailuna -tunto-ongelmina -univaikeuksina -kohontuneena verenpaineena tai verenpainelääkityksen tehoamattomuutena -laihtumisena -toistuvina vatsaongelmina (esim.ripuli)








lauantai 4. tammikuuta 2014

Päihdetehtävä

 


Jennin ja Jessikan tehtävä:

Alkoholin vaikutukset sikiöön:
Alkoholi on yleisin sikiötä vaurioittava tekijä Suomessa. Vuosittain täällä syntyy noin 300 alkoholin vaurioittamaa lasta. Vähäinenkin säännöllinen alkoholinkäyttö saattaa haitata sikiön kehitystä. Erityisesti sikiön keskushermosto on herkkä vaurioitumiselle, sillä se kehittyy koko raskauden ajan ja on siksi vaurioille alttiina.
Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa monia riskejä raskauden aikana. Niitä ovat esimerkiksi:
-lisääntynyt keskenmenon riski
-lisääntynyt sikiön pienipainoisuuden ja kasvun hidastumisen riski
-lisääntynyt ennenaikaisuuden riski
-lisääntynyt epämuodostumariski (tyypillisiä alkoholin aiheuttamia epämuodostumia ovat sydämen ja luuston epämuodostumat.)
-FAS (fetal alcohol syndrome) - ja FASD (fetal alcohol spectrum disorders) -riski


Sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamat oireyhtymät (FASD, fetal alcohol spectrum disorders) on yhteinen termi kaikille sikiöaikaisen alkoholialtistuksen vaurioittamille lapsille. Tällaisilla lapsilla on:
- tavallista pienempi syntymäpaino raskausviikkoihin nähden
-aivojen kasvun häiriö tai rakennepoikkeama, jonka seurauksena vastasyntyneellä on hermostollisia (neurologisia) oireita, myöhemmin kehityksen viivästymä tai henkinen jälkeenjääneisyys
-vastasyntyneenä todettu kasvojen poikkeavia piirteitä esimerkiksi pienipäisyys ja pienet silmät sekä kapeat luomiraot ja/tai huonosti kehittynyt, ohut ylähuuli ja yläleuka, leveä nenänselkä ja pysty nenänpää.
Alkoholin sikiölle aiheuttamat vauriot ovat suurelta osin pysyviä, joten äidin alkoholinkäyttö vaikuttaa ratkaisevasti myös lapsen myöhempään kehitykseen.


Huumeiden vaikutukset sikiöön:
Äidin raskaudenaikainen huumeidenkäyttö aiheuttaa aina riskin lapsen terveydelle ja kehitykselle. Huumausaineet erittyvät istukan kautta sikiön verenkiertoon. Näin myös sikiö on huumeiden vaikutuksen alaisena äidin käyttäessä niitä. Huumeet saattavat aiheuttaa sikiölle eriasteisia kehityshäiriöitä sekä lisätä keskenmenon riskiä. Siihen vaikuttavat aineen käytön tiheys, käytetyt määrät sekä käytetyn aineen laatu. Huumeet vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin, jotka toimivat aivosolujen kasvutekijöinä sikiöaikana. Raskauden aikainen huumealtistus huonontaa sikiön aivojen kasvua ja johtaa aivojen rakenteen häiriöihin. Sikiöaikaisella huumealtistuksella on myös kehitysvammaisuuden riskiä lisäävä vaikutus.
Kannabikselle altistuminen saattaa vaikutta sikiön aivojen kehittymiseen. Kannabiksen käyttö voi lisätä sikiön kasvunhidastuman ja pienipainoisuuden riskiä. Jos sikiö altistuu kannabikselle alkuraskauden aikana, se saattaa aiheuttaa sikiölle riskin saada vatsahalkio.
Kokaiinin käyttö raskauden aikana voi hidastaa sikiön painonnousua ja päänympäryksen kasvua. Kokaiini ja amfetamiinijohdokset vaikuttavat haitallisesti istukan verenkiertoon ja voivat aiheuttaa sikiölle hapen puutetta.

Amfetamiinin ja ekstaasin käyttöön raskauden aikana saattaa liittyä lisääntynyt riski sydämen kehityshäiriöihin. Ennenaikaisuus, istukan ennenaikainen irtoaminen ja sikiökuoleman riski lisääntyvät myös amfetamiinijohdosten ja kokaiinin käyttössä.


    




Päihteiden vieroitusoireet:


Alkoholi
Vieroitusoireet voivat ilmaantua 1-6 vuorokautta alkoholinkäytön lopettamisen jälkeen. Esiintymishuippu on 3-4 vuorokauden jälkeen.
Pitkällisen juomisen aikana hermosto sopeutuu alkoholin läsnäoloon, joten kun se päättyy, se aiheuttaa hermostolle yliärtyvyystilan ja silloin koetaan näitä seuraavia vieroitusoireiksi kutsuttuja tiloja;
levottomuutta, ahdistusta, vapinaa, tasapainohäiriöitä ja pahimmillan tajuttomuus-kouristuskohtauksia, näkö- ja kuuloharhoja tai psykoosia.
Oireisiin saattaa liittyä myös oksentelua ja tuntohäiriöitä.
Melko tavallista on myös pulssin kiihtyminen ja verenpaineen nousu jopa vaarallisen korkealle.


Amfetamiini
Amfetamiinin vieroitusoireet alkavat 1/2–4 vuorokauden kuluessa käytön lopettamisesta tai annoksen pienentämisestä. Vieroitusoireet ovat pahimmillaan 2–4 vuorokautta lopettamisen jälkeen.
Sen jälkeen seuraa vieroitusoireiden toinen vaihe, joka kestää 1–10 viikkoa.
Alkuvaiheen vieroitusoireita ovat;
ahdistuneisuus, ärtyisyys, masentuneisuus, univaikeudet, uneliaisuus, väsymys, ruokahaluttomuus ja voimakas amfetamiinin himo.
Toisen vaiheen vieroitusoireita ovat;
unettomuus, ahdistuneisuus, väsymys ja lääkehimo.
Voimakkaan masentuneisuuden takia itsemurhariski on hyvin korkea, ja tämän takia henkilö pidetään yleensä voimakkaimpien vieroitusoireiden ajan sairaala hoidossa.


Kannabis
Ei yleensä merkittäviä vieroitusoireita. Saattaa esiintyä ohimenevää ahdistuneisuutta, ärtyisyyttä, pahoinvointia, keskittymishäiriöitä ja univaikeuksia.


Opiaatit (heroiini, morfiini, synteettiset lääkevalmisteet)
Säännöllisessä opiaattikäytössä vieroitusoireet alkavat 3 - 4 tuntia viimeisestä annoksesta, pahimmillaan ne ovat 1 - 3 vrk:n jälkeen ja kestää 7-10 vuorokauden ajan.
Vieroitusoireet voimakkaita;
kivut, pahoinvointi, kuume, vapina, kouristukset, hikoilu ja vilunväritykset, ahdistuneisuus, ärtyisyys, masentuneisuus, voimakas halu saada opiaattia
Lisäksi voi esiintyä silmäterien laajentumista, kyynelvuotoa, ihon kananlihareaktio, hikoilua, kuumetta, unettomuutta, pahoinvointia, oksentelua, lihaskipuja, nuhaoireita ja ripulia. Usein sydämen lyöntitiheys ja hengitys ovat tihentyneet.

Myös verenpaine voi olla koholla.





Päihdekuntoutuksen menetelmät:

Lyhytneuvonta (Mini-interventio)
Terveydenhuollossa tapahtuva alkoholin riskikuluttajan lyhyt neuvonta. Potilasta pyritään tukemaan alkoholin käytön vähentämisessä, kun käyttö on runsasta mutta ei ole vielä aiheutunut haittoja.

- A-klinikkasäätiön lähestymistapa
Työskentelyperiaatteena luottamus asiakkaan omiin voimavaroihin.

- Motivoiva haastattelu/ motivoiva toimintatapa
Työskentelyn kohteena muutosmotivaation syntyminen ja ylläpitäminen. Tämä toimintatapa on asiakaskeskeinen, ihmisen omista tarpeista ja arvomaailmasta lähtevä ohjausmenetelmä. Tavoitteena on vahvistaa asiakkaan sisäistä motivaatiota.

-Verkostotyö
Verkostotyö on asiakkaan koko sosiaalisen verkoston huomioon ottamista. Ihmisen sosiaaliseen verkostoon kuuluvat perhe, suku, työ- tai opiskelukaverit, ystävät, naapurit ja ainakin muutamia asiantuntijoita. Toimiva sosiaalinen verkosto antaa tukea stressaavissa elämäntilanteissa ja kriiseissä.

- Perheterapia
Perheterapiassa pyritään terapeutin johdattelemana herättämään vuoropuhelua, jossa kaikki paikalla olevat osapuolet kokevat tulevansa kuulluksi kunnioittavasti ja tasaveroisesti.

- Yhteisöhoito
Yhteisöhoidossa opitaan elämisen ja itsensä hoitamisen taitoja sekä toipumista tukevia asenteita päihteettömässä ympäristössä. Keskeisenä hoitomenetelmänä asiakkaiden ja henkilökunnan muodostama yhteisö, jossa kaikki yhteisön jäsenet ovat muutoksen ja oppimisen välittäjiä.

Päihdekuntoutuksessa auttavia yhdistyksiä ovat mm:

- A- klinikkasäätiö
- Neuvoa- antavat
- Päihdelinkki
- Sininauhaliitto